J.J.Rousek - Žďár nad Sázavou, historie:Osobní stránka na adrese: rybarskysport.freepage.cz

J.J.Rousek - Žďár nad Sázavou, historie

Něco málo z historie f. J.J. Rousek ze Ždáru nad Sázavou. Jaroslav Rousek (železář) v roce 1930 - prodává továrnu svému synovci Josefu Rouskovi. Josef Rousek jakožto náružívý rybář rozjíždí ihned v roce 1931 začátek výroby rybářských potřeb se sto zaměstnanci. Za období okupace
1939 - 1945 - omezení rybářské výroby, nastává nárůst vojenské výroby pro Německo. Po skončení II. Světové války se opět rozjíždí výroba na plno, f. Rousek vyváží své výrobky i do zahraničí od Singapuru po USA a čítá 255 zaměstnanců. Bohužel v roce 1948 je továrna znárodněna a stává se součástí Braneckých železáren. Od roku 1950 je již továrna pojmenována na Tokoz n.p. (Továrny na kovové zboží, národní podnik). Továrna Tokoz ukončí výrobu rybářských potřeb v roce 1992.

Osobnost Josef Rousek: narozen 1904 zemřel mlád 2. března 1936, manželka Irma Rousková.
J. Rousek byl velkým rybářem, cestovatelem a hlavně zakladatelem čs. rybářského průmyslu. Jako rybář byl J. Rousek vyznavačem lovu dravců a to jemným náčiním (vláčení a muškaření). Lovil nejraději štiky a pstruhy. V posledních třech letech před smrtí rád vyjížděl lovit hlavatky na Slovensko. (ulovil asi 10 menších hlavatek).
J. Rousek velice rád podnikal cesty po anglických závodech vyrábějící rybářské náčiní. Zde čerpal informace pro vlastní výrobu. Vyráběl pruty a navijáky za poloviční ceny než byl dovoz.
J. Rousek vlastnil několik potoků v okolí Ždáru n/S, hojně tyto vody osazoval pstruhy. Rád si na těchto vodách zarybařil a testoval zde své výrobky. Pokoušel se se osadit některé vody hlavatkou a lipanem.
J. Rousek cestovatel rád vyjížděl na ryby do zahraničí a to i do Afriky. Své cesty popisoval ve svém časopise "Rybář 1933 - 1935".
J. Rousek v roce 1935 svůj časopis přestal (který byl velice nákladný) vydávat. Stal se spoluautorem Rybářského věstníku ( od roku 1936), bohužel jen do čísla III. v č. IV. 1936 je již u jeho jména křížek
J. Rousek podlehl těžké nemoci dne 2. března 1936 v ranních hodinách. Poslední rozloučení četl universitní prof. Dr. Karel Schäferna (vedoucí redaktor Rybářského věstníku), pohřben je na Vinohradském hřbitově.
Ćest jeho památce.
J.J. Rousek, továrna v letech 1928 - 1929
J.J.Rousek - Žďár nad Sázavou, zaměstnanci před továrnou v roce 1926
Josef Rousek
J. Rousek na rybách
zpráva z Mahenova Rybáře 1946
Rouskova pětimetrová štika zakousnutá do rybáře:-)
Úmrtní oznámení J. Rouska
Paní Rousková s Vojtěchem Krčem, naším I. létajícím rybářem.
návštěvníků stránky
celkem85 479
tento týden34
dnes34